Rome, de Italiaanse hoofdstad en een absolute wereldstad. Wereldsteden zijn er genoeg op onze aardbol, maar geen is zoals Rome. De geschiedenis die deze stad uitstraalt is ongeëvenaard. Omdat er zoveel te zien is in de hoofdstad is het soms moeilijk om het overzicht te bewaren. Graag help ik je een eindje op weg om van jouw Rome vakantie de perfecte stedentrip te maken.

 

Bij een bezoek aan Rome hoort ook een passage in Vaticaanstand, meer info daarover vind je hier.

1. Transport

Het openbaar vervoer binnen Rome is best goed voorzien. Ik raad je aan een ticket te kopen waarmee je meerdere dagen praktisch alle lijnen van metro, bus en trein binnen de stad kan gebruiken. Via Tickets and passes (atac.roma.it) kan je gemakkelijk de verschillende opties vinden en op een goedkope manier meerdere dagen door de stad pendelen. Dit is vooral van toepassing buiten het hoogseizoen wat mij betreft.

Ga je in volle zomer naar Rome? Huur een fiets en verplaats je zo probleemloos door het drukke stadsverkeer. De metrolijnen zitten dan toch overvol en het verkeer bovengronds helemaal vast. 


2. De stad

Rome is groot en dus heb je zeker drie à vier volle dagen nodig om de belangrijkste dingen gezien te hebben. Indien je het graag een beetje rustig aan wil doen of niet graag vroeg opstaat, kies dan voor vijf of zes dagen. Voor alle bezienswaardigheden geldt: hoe vroeger je er bent, hoe rustiger het is. Kom dus zeker net voor openingstijd al op je gewenste locatie aan.

Om het gemakkelijk te maken verdeelde ik de stad in drie delen. Voor elke dag één deel. Rekening houdend dat ik in november hier was, vroeg opstond en geen uren spendeer in elk museum. In het hoogseizoen kom je niet toe met deze drie goed gevulde dagen.

 

Dag 1: Alles rechts van de Tiber en boven de zwarte horizontale lijn.

Dag 2: Alles links van de Tiber incl. Vaticaanstad.

Dag 3: Alles onder de zwarte horizontale lijn.

 

Hier kan je meekijken op het kaartje dat ik hiervoor maakte.

 

Om je binnen deze drie zones te verplaatsen zijn er enkele belangrijke metrostations om te onthouden.

Barberini, Ottaviano & Colosseo in volgorde van de dagen. Vanuit deze haltes ben je het dichtst bij alle bezienswaardigheden van de desbetreffende dag

Dag 1 openen kan vanuit metrostation Barberini, van daaruit geraak je snel bij de Trevifontein. De grootste en bekendste fontein in Rome staat op een erg klein pleintje, Piazza di Trevi. Dit zorgt ervoor dat het al snel volloopt en je dus best vroeg aanwezig bent. De traditie van muntjes gooien in de Romeinse fonteinen bereikt hier z'n hoogtepunt. Er wordt jaarlijks meer dan één miljoen euro uit het water gehaald door de stad.

 

Niet veel verderop doemt het Pantheon dan al op. Zoals vele kerken in Rome werden er ook hier aan de voorkant grote zuilen gebouwd. Het is echter veel bekender door zijn oculus. Deze opening in het plafond met een diameter van 8.7 meter maakt dit een wel erg bijzonder gebouw. Er wordt wel eens gezegd dat het ondanks het grote gat nooit binnen kan regenen. Dit klopt uiteraard niet, de vloer is merkbaar hol gemaakt om het regenwater af te voeren.

 

Nog een leuk weetje: De tempel is zo gebouwd dat elk jaar op 21 april rond het middaguur het zonlicht via de koepel binnenvalt op de voordeur. 21 april is dan weer de dag waarop Rome gesticht zou geweest zijn.

Net als de Trevifontein is ook het Pantheon gratis te bezoeken.

Misschien wel de bekendste fontein ter wereld, de Trevifontein.

Atypische kerk, het Pantheon.

Op enkele minuten wandelen kom je op het mooiste plein van Rome terecht. Het Piazza Navona heeft zijn langwerpige vorm te danken aan zijn voormalige functie, een stadion voor show en spelen.

Het plein zelf is gevuld met, hoe kan het ook anders, meerdere fonteinen. De centraal gelegen fontein is de grootste, heeft een obelisk, en is ook de mooiste. Deze springbron wordt ook wel de vierstromen fontein genoemd omwille van de 4 beelden die verwijzen naar vier grote rivieren (Nijl, Donau, Ganges & Rio de la Plata). 

Net achter de fontein bevindt zich Sant'Agnese in Agone. Een kleine maar fraaie kerk die met zijn kenmerkende koepel en fresco's tijdens de 17de eeuw werd gebouwd, dit in opdracht van Paus Innocentius X.

 

Tijd om dan richting de Tiber te trekken. Op je weg vind je nog Campo de' Fiori, the place to be voor liefhebbers van streekproducten. De plaatselijke marktkramers laten je wel 100x ruiken aan hun verschillende kruiden waardoor je bijna niet anders kan dan er enkele in je koffer te steken voor thuis. Verwacht hier geen uur te spenderen, de markt is ook niet zo groot.

Zij die wensen kunnen dan nog een blik gaan werpen op de Tiber die dwars door Rome stroomt. Ik moet zeggen dat ik zelden zo'n vuile rivier gezien heb, voor de mooie plaatjes of doorzichtig water moet je het dus zeker niet doen.

 

Voor de kunstliefhebbers of zij die houden van een prachtig ingeklede locatie; Galleria Doria Pamphilj is dan de perfecte stop om je voormiddag af te ronden. Een eerder klein museum met werken van Michelangelo en voornamelijk ook veel Vlaamse en Nederlandse kunstschilders. Laat je dus niet afschrikken door het woord 'museum', het is er gewoon heel erg mooi binnen.

Piazza Navona met 1 van zijn fonteinen centraal op het plein.

Galleria Doria Pamphilj, elke centimeter gevuld met kunst.

Om vanuit Galleria Doria Pamphilj verder te gaan naar de volgende locatie wacht een iets langer stuk wandelen. Ik spreek dan over een goeie kilometer. Langs de Via dei Condotti passeer je zowat elke winkel van een groot en vooral duur modemerk om dan aan te komen bij de Spaanse Trappen. Eerlijk gezegd, dit moet de enige ontgoocheling geweest zijn van mijn vakantie. Het zijn wat mij betreft gewoon trappen, geen idee waarom dit een heel druk bezocht deel is van Rome. Het had misschien te maken met de afwezigheid van bloemen door het herfstseizoen maar zelfs met flora kan ik me er niet meteen iets bij voorstellen.

Aangezien je de trappen waarschijnlijk toch gezien wil hebben is een korte stop aan de kerk bovenaan (Trinità dei Monti) zeker een reden om de trap te nemen. Je krijgt boven ook een uitzicht over de stad maar dat is op andere plaatsen minstens even mooi.

De Spaanse Trappen zijn trouwens niet vernoemd naar zijn ontwerper of aannemer. Wel naar de Spaanse ambassade die zich in de jaren 1600 onderaan op het plein bevond. Officieel spreken ze dan ook van Scalinata della Trinità dei Monti.

 

Nog één plein om af te sluiten, het Piazza del Popolo is een groot plein met een al even grote obelisk in het midden. Ten zuiden van het plein bevinden zich de tweelingkerken. Je kan al wel raden waarom ze zo genoemd worden. Identiek zijn ze niet, maar ze lijken alleszins erg op elkaar.

Via dit plein kan je de weg verder zetten naar het openbare park Villa Borghese. Even ontsnappen aan de drukte en genieten van het uitzicht bovenaan kan hier zeker. Behalve de natuur vind je hier verscheidene musea (o.a. Galleria Borghese), beelden, fonteinen en ook een zoo. 

De Spaanse Trappen, vooral mooi in het voorjaar.

De bijna identieke kerken aan het Piazza del Popolo.

Piazza del Popolo vanop Villa Borghese.

Voor bijna alles van dag twee verwijs ik je door naar mijn stuk over Vaticaanstad.

 

Het klopt dat op de kaart o.a. ook de Basiliek Van Santa Maria in Trastevere aangeduid staat. Deze sloeg ik echter over doordat het wat uit het metro- en busnetwerk ligt dat ik wenste te volgen. We bleven ook iets langer in Vaticaanstad dan verwacht waardoor we onze vermoeiende dag niet te lang wilden rekken. Achteraf bekeken had het eventueel gepast om na de Campo de' Fiori op dag één even tot hier te komen. De stilaan opkomende honger deed ons echter anders beslissen.

 

Het enige wat zich net buiten Vaticaan bevindt is de Engelenburcht (Castel Sant'Angelo). Eenvoudig aan te sluiten dus na je vroege bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek.

Het oorspronkelijke mausoleum van Keizer Hadrianus werd in een latere fase als burcht gebruikt om de stad en het Vaticaan te verdedigen. Vanop de Engelenbrug heb je het mooiste zicht op dit monument. Binnenin worden de verschillende kamers tentoon gesteld als museum. Bovenop kan je ook genieten van een drankje met uitzicht op Vaticaanstad.

De Engelenburcht vanop de Engelenbrug.

Om een nieuwe dag in Rome te starten is het Colosseum de perfecte vertrekplaats. Het metrostation 'Colosseo' in de buurt maakt dat je hier moeiteloos en vroeg geraakt. Zo kan je zonder drukte aan je dag beginnen aan wat voor mij toch het meest indrukwekkende gebouw is in Rome. Het is vooral ook de geschiedenis die hieraan vastkleeft die de doorslag geeft. De gladiatoren die hier sneuvelden zijn naar verluid met bijna een half miljoen. Over de wilde dieren nog maar te zwijgen. De vele renovatiewerken zijn misschien een kleine smet op het beeld van deze arena maar doen niets af aan zijn schoonheid.

Met zijn 48 meter hoogte en een omtrek van meer dan 500 meter is dit het grootste amfitheater van het Romeinse Rijk. Jammer genoeg kreeg het Colosseum in het verleden af te rekenen met aardbevingen waardoor het niet helemaal in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Let ook op de vele gaten die je hier en in andere Romeinse monumenten vindt. Dit zijn gaten waarmee vroeger marmer aan de muren bevestigd werd. In de loop van de jaren werden verlaten gebouwen geplunderd en zo verdween ook al het marmer. Dit vooral om in nieuwe gebouwen te hergebruiken.

 

Tip: Koop het full experience ticket zodat je ineens toegang hebt tot o.a. het wondermooie Forum Romanum.

Het Colosseum met rechts zijn typische gaten van marmer diefstallen.

Ik sprak er net al over, de volgende bezienswaardigheid, het Forum Romanum (Latijn voor Romeins marktplein), bevindt zich net achter het Colosseum. Ik had er vooraf niet zo veel over gelezen en wist dus ook niet echt wat te verwachten. Eens ter plaatse was ik meteen onder de indruk van de vele restanten van tempels, triomfbogen en basilieken die hier verspreid staan. Het hele domein in rekening gebracht is veel groter dan ik verwacht had. Je kan hier gemakkelijk de rest van je voormiddag vullen. Neem zeker ook de klim naar de Palatijnse heuvel, van hieruit heb je een prachtig overzicht over het Forum Romanum.

Een groot deel van deze ruïnes moesten ze enkele honderden jaren geleden opnieuw opgraven. In de loop van de jaren vulde het plein zich met grond en puin. Hierdoor verdwenen al deze prachtige gebouwen. Vooral met dank aan de Fransen in de 19e eeuw werd alles zorgvuldig weer boven het oppervlak gebracht en kunnen wij hier vandaag van genieten.

 

Dit archeologische park is één van de hoogtepunten van je bezoek aan Rome.

Het Forum Romanum , 1 van de hoogtepunten van de stad.

Op de lijst van indrukwekkende gebouwen kan het Monument van Victor Emanuel II zeker niet ontbreken. In tegenstelling tot o.a. het Colosseum is dit een hedendaags bouwwerk. Het werd gebouwd ter nagedachtenis van de eerste Italiaanse koning Victor Emanuel II. Hij staat dan ook prominent en centraal afgebeeld als ruiter. Het monumentale graf van de voormalige koning ligt trouwens niet hier maar in het Pantheon.

Ook opvallend zijn de 2 vierspannen links en rechts op de top, zij staan symbool voor vrijheid en eenheid.

Bovenaan de eerste trappenrij is er ook het graf van de onbekende soldaat. Hij was uiteraard niet de enige niet-identificeerbare soldaat die kwam te overlijden tijdens WO I maar met dit graf worden alle gesneuvelde Italiaanse soldaten geëerd. Het graf wordt dag en nacht bewaakt door twee soldaten. Hiermee wordt het dus ook een oorlogsmonument.

Deze locatie is gratis toegankelijk, enkel de lift achteraan om tot aan de top te geraken is betalend. Het zicht zou naar verluidt heel mooi zijn maar ik kan er zelf niets over zeggen. Wij beslisten om de lift niet te nemen en weer verder te gaan.

Monument van Victor Emanuel II op het drukke Piazza Venezia.

Een beetje een verborgen parel van Rome vind ik zelf. De Thermen van Caracalla boden plaats aan 2500 mensen en was in zijn tijd het grootst bestaande badencomplex. Ze deden niet enkel dienst als badencomplex maar ook als locatie voor o.a. een bibliotheek en gymzaal.

De thermen zijn niet ontsnapt aan aardbevingen en plunderingen maar het is de dag van vandaag toch best goed bewaard gebleven. Vooral in de hoogte zijn de overgebleven muren best indrukwekkend.

Doordat het complex 120.000m² groot is kon dit niet pal in het centrum gelegd worden. Hierdoor ligt het dus een beetje uit het centrum maar dat mag je niet tegenhouden om hier te passeren. Met de bus geraak je hier heel eenvoudig.

 

Tip: Wacht niet tot de avond om naar hier te komen. De thermen sluiten behoorlijk vroeg in vergelijking met andere locaties. Voor november is dat 16u30.

De overblijfselen van de Thermen van Caracalla.

Het einde van dag drie brengt nog wat bus verplaatsingen met zich mee. Dit om nog 2 van de 4 pauselijke basilieken te bezoeken. De eerste op de weg is de Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen.

Deze basiliek heeft in kerkelijke kringen een veel groter belang dan je zou denken. Het is namelijk de voormalige residentie van de paus en in kerkelijke rang eigenlijk de nummer één, voor de Sint-Pietersbasiliek. Het opschrift vooraan op de gevel luidt dan ook 'Sacrosancta lateranensis ecclesia omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput'. Of in het Nederlands 'Allerheiligste kerk van Lateranen, moeder en hoofd van alle kerken van de stad en van de wereld'.

Binnenin is meteen ook het belang van de kerk te merken. Het is er onverwacht groot en vooral ook prachtig bekleed.

 

Tot slot is er de Basiliek van Santa Maria Maggiore. De typisch uitstekende klokkentoren maakt dat ze langs buiten lijkt op de kerken die je in België of Nederland terugvindt. Een uitzondering wat dat betreft. De klokkentoren is met zijn 75m hoogte trouwens de hoogste in Rome.

Het bijzondere hier is dat een deel van het antieke bouwwerk, in tegenstelling tot alle anderen, nog steeds van originele bouw is. Ook de vele mozaïeken hier dateren al vanuit de 5e eeuw. Bovendien zou het gouden plafond gemaakt zijn met het eerste goud meegenomen door Columbus uit Amerika.

De Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen.

De Basiliek van Santa Maria Maggiore bij nacht.

Voetbalfans kunnen tijdens hun citytrip het Stadio Olimpico van Rome bezoeken. In dit stadion spelen zowel AS Roma als Lazio Roma hun thuiswedstrijden. Ook La Squadra Azzurra speelt hier merendeel van zijn wedstrijden. Doordat het een gedeeld stadion is ontbreekt hier bij een bezoek een beetje het typische 'trotse club' gevoel. Een grote voetbalfan laat zich hierdoor echter niet afschrikken. Het complex ligt iets buiten het centrum maar is gemakkelijk te bereiken met de bus.


3. Accommodatie

Op de prijs te drukken besloot ik om in Rome niet in het centrum te logeren. Het werd Althea Inn Roof Terrace. Dit ligt dus een eind buiten het centrum maar met de metro hoeft dat geen probleem te zijn. Ook op wandelafstand is er het treinstation, dit maakt dat je bij terugkeer naar de luchthaven geen taxi nodig hebt.

Kleinschalig complex met leuke kamer die alles te bieden heeft wat nodig is. Het ontbijt wordt op de kamer gebracht nadat je de avond voordien je wensen aanduid. Keuze hierin is niet eindeloos maar wel net voldoende.