Vaticaanstad, de officiële thuishaven van de paus en de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Doordat zijn grondgebied volledig omsloten wordt door Rome is het een enclave binnen Italië. Wie aan het Vaticaan denkt, denkt natuurlijk aan het christendom. Met de Sint-Pietersbasiliek heeft het dan ook het grootste religieuze gebouw ter wereld binnen zijn grenzen staan. Je hoeft echter niet gelovig te zijn om hier een prachtige dag te beleven.

Bekijk zeker ook het stuk over Rome, de combinatie van beide is een ideale en gevarieerde citytrip.

1. Transport

Je las het al, Vaticaansstad is de kleinste staat ter wereld. Je hoeft dus geen bus of fiets te nemen om je te verplaatsen binnen de grenzen.

Om vanuit Rome deze locatie te bereiken kan je gebruik maken van het uitgebreide metronetwerk van de Italiaanse hoofdstad. Kies voor de halte 'Ottaviano' en je bevindt je op enkele honderden meters van de grens. 


2. De staat

Geen stad maar wel een staat dus voor dit gedeelte.

Eigenlijk kan je deze plek samenvatten in twee hoofdlocaties. Het Sint-Pietersplein met alles erop & errond en de Vaticaanse Musea

 

We starten met het Sint-Pietersplein met daaraan de Sint-Pietersbasisiliek. Deze indrukwekkende kerk is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van je dag. Na je passage door een soort van luchthaven controlepost kan je de basiliek betreden. Doe dit zo vroeg mogelijk, je wilt echt geen uren in de wachtrij staan om dan overal een overvloed aan mensen tegen te komen. Zelfs buiten het seizoen staat er tegen de middag een lange rij. Om 7u opent de kerk zijn deuren, het loont echt de moeite om er vroeg bij te zijn.

De binnenkant is werkelijk fenomenaal bekleed en doordat er geen stoelen staan zoals in vele andere kerken toont het nog veel groter. Neem je tijd om in elke hoek te kijken, er is geen enkel stukje dat uit de toon valt. De vele mozaïek steentjes verraden dat het een werk van lange duur geweest moet zijn.

Enige nadeel van je eventuele vroege komst; pas om 9u kan je onder de basiliek de pauselijke tombes bezoeken. De ingang hiervan vind je links achteraan de kerk.

De Sint-Pietersbasisiliek vanuit de hoofdingang gezien.

De koepel van de Sint-Pietersbasisiliek.

Gelukkig kan je ondertussen ook nog de beklimming van de koepel voor je rekening nemen.

Je gaat de kerk weer buiten en volgt de weg terug vanwaar je toegekomen bent. Wanneer je de trappen afgaat zie je een aparte rij hiervoor. Om 7u30 worden de eerste bezoekers toegelaten. Hiervoor dien je, in tegenstelling tot voor de basiliek zelf, wel een ticket te kopen. Dit kan gewoon ter plaatse in de rij.

Je hebt de keuze tussen de volledige trappen of een deel met de lift. Voor beide zijn gemakkelijke schoenen en een beetje conditie wel noodzakelijk.

Het uitzicht over het Sint-Pietersplein, en bij uitbreiding heel Rome, waarvan je kan genieten op het einde van de inspanning is het wel zeker waard.

Mozaïeken bovenaan in de koepel.

Zicht op het Sint-Pietersplein  vanuit de koepel.

Als je graag nog meer wilt te weten komen over de geschiedenis van de basiliek en het verhaal van Sint-Pieter raad ik aan om een ticket te reserveren voor de Scavi Tour. Deze ondergrondse, met gids begeleide, tour onthult het hele verhaal en neemt je mee naar het vermoedelijke graf van Sint-Pieter. Meteen een oplossing voor de pauselijke tombes (die pas om 9u opengaan), de rondleiding eindigt hier dus moet je niet de volledige aanschuifrij trotseren om deze toch gezien te hebben. Hierdoor kom je dus ook weer in de Sint-Pietersbasiliek terecht, handig als je er nog niet geweest moest zijn.

Let wel op, er mogen maximaal 250 mensen per dag deze plek bezoeken, snel zijn is dus de boodschap!

 

Tip: Boek je tickets voor de Scavi Tour niet via de welbekende websites (Viator, Getyourguide, ...). Deze vragen een absurd hoog bedrag. Op hun eigen website Excavations office (scavi.va) worden veel goedkopere tickets verkocht.

 

Aan de rechterkant van het Sint-Pietersplein en de basiliek zie je ook het Apostolisch Paleis. De woon- en werkplaats van de paus.

De Sint-Pietersbasiliek vanuit de Engelenburcht.

Het tweede belangrijke deel van Vaticaanstad zijn de Vaticaanse Musea.

Het hoogtepunt van dit reusachtig museum is ongetwijfeld de Sixtijnse Kapel. Is dit werkelijk de mooiste zaal van het hele museum? Gelovigen zullen me misschien tegenspreken maar persoonlijk vind ik van niet. Het is vooral het verhaal dat eraan vasthangt en de vele muurschilderingen die vervaardigd zijn door wereldberoemde kunstenaars. Michelangelo, om er maar één te noemen. Het feit dat hier de nieuwe paus verkozen wordt zal ook wel aardig helpen.

Gevolg is ook wel dat het museum vooral door de Sixtijnse Kapel erg druk bezocht is. Dit is te merken aan de andere zalen waar je plots alleen kan staan. In tegenstelling tot de lange rij richting de kapel.

Vaticaanse Musea.

Bekende trappen van de Vaticaanse Musea.


3. Accommodatie

Zie accommodatie voor Rome.