IJsland, water & vuur, regen & zonneschijn. Ik kan nog wel even doorgaan, want dit land heeft zoveel unieke facetten. IJsland biedt al deze tegenstellingen en contrasten binnen een minimale tijdspanne, waardoor je continu verrast wordt. Tijdens je rondreis doorheen het land zal je gegarandeerd van de ene verbazing in de andere vallen door het adembenemende decor dat zich constant aan je openbaart. Achter elke hoek verschijnt er weer een nieuw landschap of een betoverend viewpoint dat je hart sneller zal doen slaan. Hopelijk kan ik je met deze blog inspireren en overtuigen om ook jouw perfecte toer door het magische IJsland te maken.
1. Transport
Je verplaatsen door IJsland is op zich niet heel moeilijk. De meeste huren een wagen (liefst 4x4) en rijden zo gemakkelijk het hele land rond. Blijf weg van de F-routes met je gewone personenauto. Dat zijn de onverharde, slechte wegen die enkel toegankelijk zijn voor beter uitgeruste wagens. Een rivier oversteken is geen uitzondering.
Openbaar vervoer is er nauwelijks dus dat is niet echt een optie.
Op de grote weg rondom IJsland is liften ook zeker een mogelijkheid. Er zijn veel toeristen die deze ronde doen en dus geraak je met wat geluk snel op weg. Hoe meer noordelijk je gaat, hoe minder verkeer er passeert. Hou hier dus ook rekening mee.
2. Reykjavik
De IJslandse hoofdstad is niet zo groot en heeft dus ook niet super veel bezienswaardigheden. Het meest opvallende is eigenlijk de kleurrijke huisjes die verspreid staan over de hele stad. Doordat er weinig hout is in IJsland werd er voornamelijk metaal gebruikt om huizen te bouwen. Om het net iets vrolijker te maken kregen ze allemaal verschillende kleuren. Ik vermoed dat het gebrek aan zonlicht er ook iets mee te maken heeft.
Los van al die kleuren is de Hallgrímskirkja kerk een ander opvallend gebouw. Geïnspireerd op de vele basaltstenen die IJsland te over heeft. Als je aan Reynisdrangar passeert, begrijp je meteen vanwaar het komt.
Qua architectuur laten de IJslanders zich gelden met het Harpa concertgebouw. Het naar verluidt duurste gebouw in IJsland valt op met het gekleurde glas dat het licht naar alle kanten weerkaatst. Zeker een passage waard, zowel binnen als buiten.
Het Höfðihuis aan de kustlijn van Reykjavik werd bekend door de onderhandelingen over het beëindigen van de koude oorlog. Dit tussen de president van Amerika en die van de toenmalige Sovjet-Unie, Reagan en Gorbatsjov. Het is vooral de geschiedenis die het gebouw bijzonder maakt. Voor de rest is het gewoon een wit huis.
De stalen bootcontructie Sun Voyager is een ode aan de, weinig aanwezige, zon. Deze droomboot zoals hij ook genoemd wordt staat vlak aan de kustlijn. Hij neemt je mee op je reis van vele dromen en onontdekte wateren.
Wie graag voor zijn terugkeer naar huis honderden souvenir winkeltjes aandoet, vindt ongetwijfeld zijn gading in de winkelstraat bij uitstek, Laugavegur.

De typische regenboogstraat met in de achtergrond de Hallgrímskirkja kerk.
3. Skógar
Een bekende plek waar bijna iedereen halt houdt is Skógar. De reden is duidelijk, het water van de fantastische Skógafoss waterval dendert hier met ongekende kracht naar beneden. Waarom het er druk is hoef ik dus niet verder uit te leggen. Rechts van deze waterval kan je een trap naar boven nemen, zo heb je ook een zicht vanop de top.
Laat je vooral niet misleiden om niet verder te gaan dan deze trap. Het is vanaf deze locatie perfect mogelijk om een kleine wandeling te maken verder landinwaarts. Ongeveer 45 minuten lang passeer je de ene waterval na de andere. Wandel ongeveer tot aan waterval Kæfufoss, je hebt dan de meeste hoogtepunten gezien die zich op korte wandelafstand bevinden. Heen en terug en met veel tussenstops voor foto's ben je zeker twee uur onderweg. Het zijn, geloof me, twee van de best gespendeerde uren in IJsland.
Tip: Trek zeker je regenjas aan, hoe dichter je bij Skógafoss komt, hoe sneller je nat wordt.
Laugavegur & Fimmvörðuháls trail
Zelf trok ik van Reykjavik naar Landmannalaugar. Hier begon ik aan de 4-daagse trekking van Laugavegur en Fimmvörðuháls. Alle info hierover kan je vinden via deze link. Weet dat je ook een daguitstap kan maken naar de mooie omgeving van Landmannalaugar. Enkele busmaatschapijen die deze rit aanbieden zijn ook vermeld in het stukje over deze trekking.


Prachtige watervallen richting Skógar.

Skógafoss
4. Vík í Mýrdal
Het transport van Skógar naar Vík í Mýrdal is redelijk eenvoudig al liftend te doen. Er zijn veel mensen die deze transfer maken met een busje. Gemakkelijkheidshalve noem ik het vanaf nu gewoon 'Vík'.
Als je zelf vanaf Skógar verder wilt met je eigen voertuig, moet je eerst terug naar Reykjavik om van daar weer aan je tocht te beginnen.
Dit dorpje in het uiterste zuiden van IJsland staat bekend om de aanwezigheid van puffins. Deze schattige vogels kan je bijna de hele zomer spotten aan de kustlijn. Met honderden fladderen ze rond de hoge kliffen alvorens zich meer richting zee te begeven aan het einde van augustus.
Eén van de drukstbezochte plaatsen in IJsland is het strand onder deze kliffen. Je hebt hier zicht op Reynisdrangar. De basalten rotsformaties die uit de zee oprijzen zijn in combinatie met de basaltzuilen aan het strand een populaire bezienswaardigheid. Met wat geluk steekt er ook een zeehond zijn kopje boven het water uit.
Een stevige wandeling van Vík naar Reynisdrangar kan je via de ondertussen gekende QR-code of link terugvinden.
Tip: Op het strand aan Reynisdrangar let je best op voor de sneaker waves. Deze golven komen plots veel verder het strand op dan de vorige en kunnen je met veel kracht de zee in sleuren.

Puffin / papegaaiduiker

Basaltzuilen
5. Skaftafell
Het Skaftafell Nationaal Park ligt aan de voet van één van de grootste gletsjers van Europa, de Vatnajökull. Het valt dus niet te verwonderen dat er veel excursies georganiseerd worden om deze gletsjer te bewandelen. Een dure maar leuke ervaring. Verwacht je niet aan een kilometers lange hike. Omwille van veiligheidsredenen blijf je eigenlijk vooraan op de gletsjer.
Een andere trekpleister uit de omgeving is de waterval Svartifoss. Zijn letterlijke betekenis, zwarte waterval, is niet te ver gezocht. Naar IJslandse normen is hij niet erg groot, wel opvallend opnieuw door zijn zwarte basaltzuilen. Een waterval van 20m hoog wordt in IJsland al snel als één van de zovele gezien. In bijna elk ander land springt hij er ongetwijfeld meer uit.
Wanneer je een klein uur meer noordelijk gaat kom je bij Diamond Beach uit. Dit zwarte strand is bekend geworden door de ijsblokken die vanaf de gletsjer richting zee geduwd worden. Ze blinken vaak als een diamant en wanneer de zon hierop weerkaatst is het beeld naar verluidt nog mooier. Geen zon wanneer ik hier was, vooral regen en guur weer. Dit neemt een deel van de schoonheid weg. Wel tof om even een kijkje te gaan nemen.
Je kan ook met een bootje rondom de grote ijsblokken heen varen. Er worden rondvaarten verkocht vooraan de parking.

Svartifoss

Diamond Beach
6. Myvatn
Op naar het noorden om de wijde omgeving rondom het meer van Myvatn te verkennen. Deze locatie heeft heel wat te bieden. Rond het meer zelf kan je leuk fietsen en tussendoor verschillende stops maken. De eerste is Dimmuborgir, dit grillige lava veld is gratis te betreden en is fijn om door te wandelen. Volgens de legende woonde er trollen in de grotten, grotten die ontstaan zijn door het instorten van een deel van de dikke laag lava.
Halfweg het meer heb je Skútustaðagígar. Een verzameling van pseudo-kraters die ontstaan zijn door gasontploffingen tijdens een vulkaanuitbarsting. Doordat het geen vulkaan is en er geen magma onder de grond zit worden ze niet aanzien als echte kraters.
Een beklimming van de Vindbelgjarfjall tot slot geeft je zicht over de hele omgeving. Als er niet te veel bewolking is alleszins.
Tip: Omdat de route naar Myvatn best lang is, is een overnachting in bijvoorbeeld Egilsstaðir een goed idee. Er zijn voldoende winkels en een leuk zwembad om te ontspannen.
Iets voor je aankomt in Myvatn heb je nog drie leuke tussenstops die de moeite waard zijn om een klein ommetje te maken.
De eerste is een waterval, maar niet zomaar één. De krachtigste waterval van Europa bevindt zich in IJsland. Dettifoss is niet de allerhoogste maar met zijn ruim 100 meter breed stort het water zich met een helse kracht naar beneden. Door het opstuivende water krijg je vaak ook een mooie regenboog, het levert erg fraaie beelden op. Het is een redelijk toeristische stop maar dat mag je niet tegenhouden hier halt te houden. Vanuit deze locatie is het ook makkelijk om tot aan Selfoss te wandelen. Een minder verbluffende waterval net voor het water Dettifoss bereikt.
Er zijn ook chemische toiletten aan de parking.
Een andere korte uitstap optie is Krafla. Dit vulkanisch systeem is al enkele honderden jaren niet meer vulkanisch actief. Víti is een grote krater die gevuld is met helderblauw water. Je kan er een stukje naar boven wandelen en even genieten van het uitzicht.
De laatste mogelijkheid is het verrassend mooie Hverir. Het is één van IJslands grootste solfatarenvelden. Je kan er de steile Námafjall naar boven klauteren. Deze klim is wel best met de klok mee te bewandelen, anders is de afdaling gevaarlijk steil. Er zijn ook veel borrelende modderpoelen en het zwavelrijke gas dat uit de bodem komt ken je ondertussen ook wel. De typische geur moet je erbij nemen maar het neemt de mooiheid van de locatie zeker niet weg.

Dettifoss

Hverir
7. Akureyri
Na Reykjavik, is het is de enige 'grote' stad die IJsland rijk is. Al moet je de IJslandse normen van een stad in rekening nemen. Eigenlijk zou Akureyri in België of Nederland een gewoon dorp zijn. Dit betekent ook dat er niet zo veel te zien is.
De Akureyrarkirkja is een kleine versie van de kerk uit Reykjavik. Een botanische tuin die je wel heel snel doorgewandeld bent. Het stelt allemaal niet zo heel veel voor. Waarom er dan grote cruiseschepen aanmeren is me een raadsel.
Wij gebruikten Akureyri vooral als tussenstop om de reisdagen niet te lang te maken. Ze hebben ook grote winkels waar je weer een voorraad aan eten kan inslagen. Verder in het binnenland en naar het westen toe heb je deze kans vaak niet meer.
De adrenaline activiteit bij uitstek die je moet doen (waarbij een pick-up in Akureyri voorzien is) is raften. Bij Viking Rafting krijg je de beste begeleiding over de wilde East Glacial River (niveau IV). Met humor, maar ook serieuze momenten als het nodig is, maken ze je klaar voor een fantastische ervaring. Ook het lekkere avondmaal dat je kan boeken is om duimen en vingers van af te likken.
Voor families hebben ze ook een rustigere rafting optie, kijk dus zeker op hun website vikingrafting.is.
Tip: Kleed je heel warm voor deze rafting, je vaart op een gletsjerrivier dus het water is, ondanks de drysuit, ijskoud.
8. Kerlingarfjöll
Om Kerlingarfjöll te bereiken heb je met zekerheid een 4x4 nodig. De lange onverharde F-wegen hier naartoe zijn een uitdaging, maar deze regio zal je niet teleurstellen. Het is zonder enige twijfel de mooiste omgeving die je in IJsland kan vinden.
Kerlingarfjöll betekend letterlijk 'trollenvrouwberg'. Deze naam is afkomstig van de legende waarbij een trol niet voor zonsopgang terug in haar schuilplaats was. Hierdoor veranderde ze voorgoed in steen. Een behoorlijk grote want de 'Kerling' steekt 25 meter boven de grond uit.
Je kan deze rots zeker tegenkomen tijdens een stevige trekking doorheen dit gebied. Mogelijks gehuld in de mist, afhankelijk van het weer.
Voorzie zeker voldoende winddichte kledij. Je gaat vaak door heel open gebieden met weinig beschutting. Daardoor krijgt de koude wind vrij spel en daalt de gevoelstemperatuur razendsnel.
De 18km lange wandeling vind je via de link of QR-code.
Over het hele gebied staan ook paaltjes in de grond met de te volgen weg.
Er zijn in Kerlingarfjöll ook natuurlijke hotpools. Ideaal om 's avonds rustig te vertoeven. Doordat ze afgelegen liggen lijkt niemand het te weten zijn. Je moet het bruggetje over het water nemen, links afslaan en dan rechts vlak naast het water het paadje blijven volgen. Na +- 1,5km kom je erop uit.

Kerling rots, minder spectaculair dan in de realiteit.


De koude wind zorgt voor aanvriezende mist in Kerlingarfjöll.
Het hoogtepunt van deze bergketen bevindt zich aan het geothermische gebied van Hveradalir. Er gaan verschillende wandelingen richting dit fenomenale landschap. Borrelende modderpoelen, overal rookpluimen, de regenboogkleuren. Het is werkelijk een fantastische regio om rond te wandelen. Als de zon een beetje meewerkt is het zicht alleen nog maar mooier. Maak gebruik van een goede stapschoen, de kleigrond kleeft stevig aan je schoenen en is vaak glad op het steile terrein.
Deze geothermische zone was voor mij de mooiste plek die IJsland me te bieden had. De vele uitzichtpunten, de combinatie van alle natuurwonderen en vooral ook de weinige toeristen zorgen ervoor dat je echt kan genieten van deze locatie.


Eén van de smalle paadjes doorheen de klei in Hveradalir.

Twee waterstromen van verschillende temperaturen komen samen.



De prachtige uitzichtpunten volgen elkaar snel op.
9. Golden Circle
De route van de Golden Circle is één van de meest toeristische zones van IJsland. Hiervoor zijn drie hoofdredenen: ze ligt vlakbij Reykjavik, is makkelijk bereikbaar met een gewone wagen en er zijn enkele prachtige natuurverschijnselen die je moet gezien hebben. Ik bezocht er zelf twee van. Over de andere kan ik dus weinig tot niets zeggen.
De eerste is Gulfoss, een grote waterval die in twee trappen het water naar beneden brengt. Dat deze trappen haaks tegenover elkaar staan maakt het nog specialer. Net zoals bij Dettifoss krijg je bij zonneschijn ook hier vaak een regenboog. Zoals gezegd, veel toerisme hier dus kom zeker op tijd. Zo ben je de grote massa voor en is deze waterval toch nog extra leuk om te bezoeken.
Een restaurant en een grote souvenirshop maken ook meteen duidelijk dat er veel mensen deze locatie hebben gekozen voor een bezoek aan IJsland.
Niet veel verderop kan je bij Geysir stoppen. Als je van Reykjavik komt zal je deze geiser nog voor Gulfoss passeren. Ik kwam van het noorden dus was het omgekeerd.
Op deze plek spuit er om de +- 10 minuten een hoge straal stoom en warm water omhoog. Dit komt omdat er ondergronds, door een ophoping van water en stoom, een enorme druk en hitte ontstaat. Hierdoor zal er om de x-aantal minuten een explosie plaatsvinden. Heel bijzonder om te zien want zo heel veel zijn er niet in Europa. IJsland is wat dat betreft de place to be. Het is een kwestie van het juiste moment afwachten om dit verschijnsel aan het werk te zien. Er is namelijk geen vaste tijdspanne waarop het plaatsvindt en niet elke explosie is even groot. Even geduld hebben is dus de boodschap.
Het woord geiser is trouwens ook afkomstig van Geysir. Dat is op zijn beurt dan weer afgeleid van het IJslandse werkwoord 'að gjósa'. Het betekent uitbarsten/opborrelen. Je begrijpt dus wel de oorsprong van het woord.
Ook hier heb je de mogelijkheid om te eten in het restaurant en een massa aan souvenirs te kopen.

Gulfoss



Stoomuitbarsting bij Geysir
10. Vulkanen en noorderlicht
IJsland is de plaats bij uitstek om nog enkele natuurverschijnselen waar te nemen. Je moet alleen wat geluk hebben en op het juiste moment van het jaar aanwezig zijn.
Een vulkaanuitbarsting is bijna de normaalste zaak van de wereld in IJsland. Zolang er geen mensen en dieren getroffen worden, moet je bijna hopen dat het gebeurt tijdens jouw aanwezigheid. Op enkele uitzonderingen na zijn de gevolgen ook beperkt. Iedereen herinnert zich nog wel de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010, waarbij het hele vliegverkeer in West-Europa stillag.
Ik had het geluk dat er uitbarsting kwam nabij Grindavik. Hier is een scheur in de aarde waar op regelmatige basis lava naar boven komt. Jammer genoeg is het vissersdorp Grindavik meermaals het slachtoffer geworden van de Fagradalsfjall vulkaan. Gelukkig was dat bij deze beperkte uitbarsting niet het geval.
Er verzamelende zich een grote groep mensen die zich zo dicht mogelijk bij de vulkaan wilden begeven. Iedereen wil de mooiste foto's maken uiteraard maar negeer vooral de aanbevelingen van de politie en rescue teams niet. Er gebeuren regelmatig ongelukken en dat is die ene mooie foto zeker niet waard.
Voor het noorderlicht in IJsland zijn de maanden oktober t/m maart het meest geschikt. Hoe noordelijker je gaat, hoe meer kans je hebt. Maar ook hier is het de natuur die bepaalt wat er gebeurt. Er zijn wel enkele factoren die kunnen helpen. Een belangrijke is de afwezigheid van veel omgevingslicht. Midden in een stad dalen je kansen dus enorm.
Ik had opnieuw het geluk om dit fenomeen te kunnen spotten, eind augustus in Kerlingarfjöll. Hoogst uitzonderlijk en op foto vaak wel sensationeler dan met het blote oog. Ondanks dat is het toch fantastisch om dit te kunnen meemaken.


11. Accommodatie
Ik ging drie weken lang van camping naar camping en sliep altijd in een tent. Over het algemeen zijn de campings in IJsland prima uitgerust en heb je alle comfort dat nodig is. Als je zelf ook prima uitgerust bent met o.a. een warme slaapzak, isolerend matje en een stevige tent, ga je een fantastische reis tegemoet.
12. Reisoverzicht
Onderstaand is het, drie weken durend, intensief reisschema terug te vinden:
1. Vlucht Brussel - Keflavíkurflugvöllur
2. Transfer Landamannalaugar + hike omgeving
3. Start Laugavegur Trail
4. Laugavegur Trail
5. Laugavegur Trail
6. Fimmvörðuháls trail
7. Transfer Vík í Mýrdal + Reynisdrangar
8. Transfer Skaftafell + hike omgeving
9. Gletsjerhike + Svartifoss
10. Diamond Beach + transfer Egilsstaðir
11. Transfer Myvatn + hike omgeving
12. Fietstocht Myvatn
13. Transfer Akureyri + Akureyri
14. Rafting
15. Transfer Kerlingarfjöll + hike omgeving
16. Hike Kerlingarfjöll
17. Vrije dag Kerlingarfjöll (Noorderlicht)
18. Gulfoss, Geysir + transfer Reykjavik
19. Reykjavik (Vulkaanuitbarsting)
20. Vlucht Keflavíkurflugvöllur - Brussel