Reistips

Hieronder deel ik enkele tips die mij reeds hielpen bij het plannen van een vakantie. Ook dingen die ik belangrijk vind of nuttig waren ter plaatse kan je hier terugvinden. Hopelijk kan ook jij er iets van opsteken.

De stad in je broekzak

Je dag in een stad of eender waar begint met een volledig opgeladen smartphone. Navigeren naar de juiste stop, openbaar vervoer, toegangstickets, alles staat tegenwoordig op je gsm. Zorg er dus voor dat je de hele dag kan rekenen op deze extra reisgezel. Een powerbank in je rugzak kan wat dat betreft een geruststellende extra zijn.

Een extraatje dat ook steeds van pas komt is een stadsmap. Je vindt ze in elke hotelbalie, steek dus zeker één in je zak. Van de belangrijkste bezienswaardigheden tot de metrolijnen op de achterkant. Het kan misschien nuttig zijn.

Moovit

In navolging van het meenemen van een opgeladen gsm is de app 'Moovit' een must have.

Deze app helpt je om het juiste vervoersmiddel te kiezen voor een iets verdere verplaatsing. Bus, tram, metro, trein, taxi,... alle mogelijke opties worden aangeboden. Bovenop dit alles worden ook de prijzen, exacte uren en haltes weergegeven.

Hij werkt over bijna de hele wereld en maakt reizen doorheen een land of stad echt heel erg eenvoudig.

Maak je huiswerk

Niets zo vervelend als een bordje met 'uitverkocht' of 'gesloten' aan de deur.

Controleer op voorhand of er bepaalde openingsuren of regels van toepassing zijn. Indien je buiten het hoogseizoen op vakantie gaat durven allerhande bezienswaardigheden vroeger de deuren te sluiten dan je misschien verwacht had.

Misschien zijn slippers niet toegelaten of moet je lang van tevoren een ticket kopen.

Even nakijken (ruim) voor je vertrek dus.

Water, de rest komt later

Steek altijd voldoende water en eten in je rugzak voor vertrek. Je gaat waarschijnlijk heel wat dingen doen of zien. Veel drinken is dan erg belangrijk.

 

Handig hierbij is een insulated drinkfles. Die houden je drank langer koel of warm zodat je er de hele dag van kan genieten. Niets zo fijn als op de top van een berg nog steeds fris water in je rugzak te hebben.

Insulated drinkflessen van verschillende merken zijn in allerlei maten te koop. De prijs is hiervan afhankelijk van beide net genoemde categorieën.

Je voeten, goud waard

Plan je een dagtocht door het bos of een dag over de klinkertjes van de stad? Zorg dan voor goede wandelschoenen en sokken. Je trip halverwege moeten staken met blaren zou zonde zijn. Beter voorkomen dan genezen!

Google My Maps

Door gebruik te maken van Google My Maps kan je op voorhand allerlei bezienswaardigheden vastpinnen op een kaart. Zo kan je makkelijker inschatten hoeveel dagen je nodig zal hebben om een bepaalde locatie aan te doen. Ook voor je keuze te maken qua vervoersmiddel tussen verschillende hoogtepunten kan dit zeker helpen.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer kan erg handig zijn voor verplaatsingen in een stad of land. De trein of bus nemen naar de luchthaven voor vertrek vind ik echter een serieus risico. Het is me de laatste jaren zelf al te vaak overkomen dat een trein te laat komt of helemaal niet rijdt. Als je hierdoor een aansluiting of je vlucht mist is dat een kleine ramp.

Ik raad daarom altijd aan om je te laten afzetten aan de luchthaven door familie of vrienden. Akkoord, een file kan ook altijd. Hierop kan je echter beter anticiperen of een klein stukje omrijden.

Wil je toch graag voor het openbaar vervoer kiezen? Start dan vanuit een groot treinstation (Antwerpen, Brussel,...) om zo meerdere opties te hebben indien je trein niet zou rijden. Ook heb je hier meestal een rechtstreekse verbinding met de luchthaven. Zo mis je alleszins geen overstap.

Vakantiedatum

Pin je niet te hard vast op een datum waarop je moet vertrekken of terugkomen. Soms kan je enkele honderden euro's besparen door een dag vroeger of later op te stijgen. Zeker de moeite waard om dit even uit te zoeken wat mij betreft.

Hetzelfde is van toepassing op de locatie waar je vliegtuig landt. Sommige landen hebben op een relatief korte afstand van elkaar verschillende luchthavens. Het kan een stuk voordeliger zijn om voor de juiste luchthaven te kiezen, ook al ligt deze 50km verder van je eindbestemming.

Heb jij nog hulpmiddelen of vaak gebruikte apps/websites? Deel ze dan zeker met mij via: info@travelogue.be. Zo kan ook ik weer net iets vlotter naar mijn volgende bestemming afreizen.