De Laugavegur & Fimmvörðuháls trail, voor de avonturiers onder ons, beide trails moet je ooit in je leven gewandeld hebben. Het landschap en de uitzichten vind je nergens anders ter wereld. Achter elke hoek word je verrast door iets nieuw, iets beter of iets spectaculairder. Als het weer een beetje mee zit is dit gegarandeerd één van de mooiste weken van je leven. En als het weer tegenzit waarschijnlijk ook, deze trails zijn het onder eender welke omstandigheden waard.
Het is mogelijk om de Laugavegur trail te wandelen in drie dagen. Hiervoor is wel een goede stapconditie en de juiste kledij vereist.
De Fimmvörðuháls trail bevat nog een etappe van één dag.
1. Transport
De Laugavegur trail start op de camping in Landmannalaugar. Je kan best de dag ervoor reeds toekomen, de weg er naartoe is niet zo evident en neemt wel wat tijd in beslag. Verschillende bedrijven bieden busritten aan vanuit Reykjavik. Zo heb je onder andere Trex en Yetibus. Beide firma's komen je ophalen op de camping of het stadhuis in de hoofdstad.
De nacht doorbrengen in je tent of een vooraf gereserveerde hut, in beide gevallen kan je genieten van de natuurlijke hotpools. Wat wil je nog meer?
De camping in Landmannalaugar is goed gefaciliteerd met wc's, douches en mogelijkheid om overdekt je eten klaar te maken.

2. Algemene tips
Eén van de eerste dingen die je moet weten is, in IJsland kan het alle dagen slecht weer zijn. Dan bedoel ik niet dat het ook in de zomer wat kan miezeren. Wel dat het water kan gieten en de ijzige wind je omver kan blazen. Het belangrijkste is dus dat je jezelf in vraag stelt. "Wat kan ik, wat wil ik en ben ik goed voorbereid?"
De Laugavegur trail leent zich niet als allereerste kennismaking met meerdaagse trekkingen. De mogelijks slechte weersomstandigheden laten dit gewoon niet toe. Heb je al wat ervaring in de bergen? Dan zijn deze trails een echte aanrader!
Elke camping die je tegenkomt op deze route is basic maar voldoende uitgerust. Dit wil het volgende zeggen:
- Er zijn douches waarin je, tegen betaling, kan genieten van vijf minuten warm water.
- Er zijn altijd wc's, deze zijn gratis te gebruiken.
- Je hebt in 90% van de gevallen ook een kooktent dus kan je droog eten maken. Deze tenten zijn niet warm, nog winddicht.
- Er is een hut waar ze kleine snacks verkopen en info verstrekken over het weer. Vraag altijd naar de updates voor je verder gaat!
- Er zijn hutten om te overnachten voor als je niet met een tent bent. Deze dienen maanden van tevoren gereserveerd te worden.
Wat vind je zeker niet op de campings:
- Verwarming
- Microgolf of iets dergelijks
- Droogkamers
- Stopcontacten
Allemaal dingen om in je achterhoofd te houden voor je vertrekt.
Er zijn dus ook enkele noodzakelijke spullen die in je rugzak moeten zitten wanneer je naar Landmannalaugar afreist:
- Slaapzak (comforttemperatuur 0°)
- Slaapmatje (R-waarde 4 of meer)
- Stevige waterdichte tent, extra piketten + grondzeil
- Powerbank
- Regenjas (waterkolom minimum 15000 mm)
- Regenbroek
- Thermisch ondergoed
- Wandelschoenen (ingelopen en type b of c)
- GPS horloge of iets dergelijks waarmee je offline kan werken (GSM is niet bestand tegen de regen)
- Camelbag
- Gasvuurtje, aansteker + maaltijden
- Waterschoenen/sandalen voor de rivercrossings
- Isolatiedeken
Met bovenstaande lijst kom je al een heel eind. Uiteraard zijn reservekledij, ondergoed, goede sokken etc. onontbeerlijk. Dat zijn echter de basics die niet specifiek voor deze trekking zijn.
Jezelf correct inschatten is letterlijk van levensbelang, net als je materiaal. Je slaapzak van de zomerfestivals of die leuke zomerjas waarmee je de hond uitlaat zullen niet volstaan! Werk ook steeds in laagjes om de warmte tussen elke laag vast te houden. Het is makkelijk om één laag te kunnen wisselen zonder meteen ijskoud te krijgen. Een extreem dikke winterjas is dus niet zo'n handig item. Zorg voor een dunne, waterdichte laag en kies daaronder voor enkele verschillende warmere items.
Hopelijk zijn bovenstaande tips duidelijk en kan je zo genieten van de fantastische omgeving.
3. Laugavegur trail
De eerste dag van de Laugavegur trail is misschien wel meteen de mooiste. Alle kleuren van de regenboog passeren de revue, de vergezichten zijn fenomenaal. De zwavelgeur die hier en daar opduikt neem je er met plezier bij. Het draagt bij tot de bijzonderheid van deze omgeving.
Dag één is niet alleen de mooiste maar waarschijnlijk ook de zwaarste. Door de vele hoogtemeters en serieus kilometeraantal hakt deze dag er stevig in.
De inspanningen zijn het wel zeker waard, het is de hele dag lang genieten.
De middagpauze kan je nemen aan de Hrafntinnusker Hut. Er zijn enkele bankjes om te zitten, Wc's en de mogelijkheid om je water bij te vullen. Dat laatste kan trouwens in bijna elke waterstroom die je tegenkomt onderweg. Het gletsjerwater is ijskoud maar perfect proper en drinkbaar.
Aan deze hut heb je de kans om een extra lusje toe te voegen aan je route. Een bezoek aan de ijsgrot een beetje verderop is zeker een meerwaarde. Je bent hier waarschijnlijk helemaal alleen, genieten! De route hier naartoe kan je vinden via de QR-code. Ze is inbegrepen in de grote dagwandeling.
Vergeet je waterschoenen niet bij de hand te steken. Helemaal op het einde van de dag krijg je een eerste rivercrossing voorgeschoteld. Met behulp van een touw kan je jezelf naar de overkant begeven. De hulp van een touw, het zal de laatste keer geweest zijn.
De camping van Álftavatn is jammer genoeg de minste die je zal gebruiken voor te slapen tijdens de trekking. Toch als je in een tent slaapt. Er is geen overdekte eetplek en dus ben je bij slecht weer niet in de mogelijkheid om te schuilen. Behalve in je eigen tent dan.
De optie om nog +- 4km verder te stappen naar Hvanngil hut raad ik af. Je passeert nog een rivercrossing en hoe later op de dag, hoe hoger het water staat.


Dag twee brengt je van Álftavatn naar Emstrur. Een stuk korter maar ook uitdagend door de rivieren die je door moet tijdens de eerste helft. De ene al wat dieper dan de andere maar koud zijn ze alleszins allemaal.
De 16km lange etappe brengt je over een eindeloze vlakte waar je je niet mag vergissen tussen de jeeptrack en het wandelpad. Tenzij je graag wat extra kilometers over de weg zigzagt.
Beduidend minder hoogtemeters ook vandaag. Je voeten zullen je dankbaar zijn.
Emstrur hut ligt op een heel mooie locatie. Je kan terug droog zitten om eten maken, de kleine gelukjes in het leven tijdens een hike in IJsland.
Vanop de camping is er nog een mooie canyon te bezichtigen. Een klein stukje terug ga je linksaf. Zeker de moeite waard als je nog wat energie over hebt.

De derde en laatste dag van de Laugavegur trail van Emstrur naar Básar camping brengt je eigenlijk al een stukje op de Fimmvörðuháls Trail. Officieel eindigt hij aan de camping van Þórsmörk. Hier heb je busverbindingen die je weer de bewoonde wereld inbrengen. Al is dat in IJsland altijd relatief. Indien de rivier net na Þórsmörk het toelaat raad ik aan om nog even verder te gaan tot aan Básar. Dit stukje van een goeie drie kilometer maakt de dag van morgen net iets minder zwaar.
Na een dikke 19km kom je dan op deze mooie camping aan. Ze is goed beschermd tegen de wind en is echt gezellig. Tegen betaling kan je hier ook uw elektronica opladen. Dat kan van pas komen na enkele dagen hiken.

4. Fimmvörðuháls trail
Aansluitend de Fimmvörðuháls trail wandelen is ook echt een aanrader. De start is bijzonder pittig, meteen gaat het terrein serieus de hoogte in. Hier en daar met een ketting om je vast te houden, op andere plekken zo steil dat je bijna achterover valt. Met zicht op de bekende Eyjafjallajökull vulkaan kom je boven en zit het zwaarste deel erop.
De daaropvolgende passage over de gestolde lavastenen is vervelend wandelen, de aandacht erbij houden is zeker noodzakelijk. Het gaat ondertussen ook snel op en neer over ijs en kleine waterlopen. Het is echt uitkijken om niet uit te schuiven.
Eens je de Baldvinsskáli hut bereikt, heb je ook qua ondergrond het ergste gehad. Hier kan je nog een keer gebruik maken van een toilet (tegen betaling) en de juiste kant van de hut om uit de wind iets te eten.
Hierna wordt het alleen maar mooier, de diepe kloven en vele watervallen maken indruk. Hier en daar kom je ook de eerste dagjestoeristen tegen die vanuit Skógar een stukje de andere richting uit gaan.
Eindigen doe je aan de Skogafoss. Met deze indrukwekkende waterval voor je, kan je zeggen dat je de mooiste hike van IJsland voltooid hebt.
