Kroatië, het land van de helderblauwe meren, de duizenden eilanden en een bijna 2000km lange kustlijn. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een fantastische vakantie te beleven. Wanneer je foto's opzoekt van dit land aan de Adriatische Zee lijkt het of deze allemaal serieus bewerkt zijn. Niets is minder waar, de kleur van het water is op vele plaatsen echt zo oogverblindend. In de volgende blog dompel ik je onder in al het moois dat Kroatië te bieden heeft.

1. Transport

Kroatië heeft verspreid over het hele land vele luchthavens. Als je de hele kustlijn wil afreizen zijn Dubrovnik en Pula goede opties om te starten, omdat je vanuit Rotterdam op beide steden kan vliegen. Voor onze verplaatsingen doorheen het land huurden we een auto aan de luchthaven in Dubrovnik. We reden in een kleine drie weken helemaal naar Pula om daar de auto weer in te ruilen en dus vanop een andere locatie terug te vliegen. Dit kan zonder enig probleem mits een kleine meerprijs voor het niet achterlaten van de wagen op het oorspronkelijke afhaalpunt.

 

Een wagen huren doe ik steeds via sunnycars.com. Hun all-in formule maakt dat je zorgeloos de baan op kan. Heel aangenaam wat mij betreft.

 

Let op, wanneer je door Kroatië trekt met de auto passeer je mogelijks ergens tussen Dubrovnik en Split de Bosnische grens. Doordat Bosnië en Herzegovina geen lid is van de Europese Unie worden er roamingkosten in rekening gebracht wanneer je je op hun grondgebied bevindt. Daarom zet je best even de mobiele gegevens van je GSM uit. Dit om onaangename verrassingen te voorkomen.


2. Dubrovnik

Wij kozen voor Dubrovnik als startlocatie, omdat het hier vaak het drukste is en we voor het echte hoogseizoen deze havenstad gezien wilden hebben. Je kan deze plek ook gewoon echt niet overslaan. Voor bezoek aan Dubrovnik reken je best een drie-tal dagen, later wordt duidelijk waarom.

Een wandeling binnen en op de historische stadsmuren is dan ook een absolute must. Vooral het deel op de muren doe je best zo vroeg mogelijk op de dag. Je hebt bijna nergens schaduw en dus kan het al snel heel heet worden hier. Ook een volkstoeloop wil je graag vermijden op zo'n moment. Tickets voor de wandeling koop je gewoon bij het betreden van de stadsmuren aan de linkerkant. In het hoogseizoen koop je deze best op voorhand online. Bovenop de muren kan je meteen ook zien waar je allemaal wil stoppen wanneer je binnen de muren doorheen het centrum kuiert. De verschillende paleizen (o.a. Rector's Palace) en kerkjes zijn stuk voor stuk het bezoeken waard.

 

Wanneer je in Dubrovnik bent kan je ook via een boot het eiland Lokrum bezoeken. De boot vind je bij het doorlopen van de stad aan het einde bij een kleine haven. Voor €25/persoon kom je op een klein en rustig eiland terecht dat vooral bekend staat om zijn vele pauwen. Geloof me, je kan ze echt niet missen. Een mooie wandeling of verfrissen in het kleine meer, ik kan het zeker aanraden. Dit eiland geeft alles wat je niet vindt in het drukke stadscentrum van Dubrovnik, natuur en rust.

 

Tip: De opties om te eten zijn niet eindeloos hier, voorzie dus zeker een lunchpakket en voldoende water.

Het eiland Lokrum.

Met Mljet is er nog een tweede eiland dat je kan bezoeken gedurende je verblijf in Dubrovnik. Reken zeker op een volledige dag wanneer je hier naartoe vaart. Je kan er ook overnachten als je in Mljet graag iets meer tijd doorbrengt. Aanmeren kan o.a. in het dorpje Polače waar je ook meteen een elektrische fiets kan huren. Dit is de beste manier om je snel en relatief goedkoop te kunnen verplaatsen op dit uitgestrekte eiland.

Bezoek zeker het Nationaal park met zijn zoutwatermeren. Je kan hier rustig zwemmen en genieten van de zon. Doordat je rondom het grootste meer kan fietsen, kan je op verschillende plaatsen even stoppen en op zoek gaan naar klein stukje strand waar je helemaal alleen kan plaatsnemen. Halfweg het meer is er nog een mini eilandje (Saint Mary's Islandmet een kerkje en restaurant. Hoe je dit kan bereiken zie je op onderstaande foto.

Eens teruggekeerd bereid je je naar het einde toe best wel voor op een steile brug, die je met de fiets in de hand moet oversteken. Niet zo evident met een zwaarder elektrisch exemplaar. Gelukkig zijn er toeristen genoeg om een handje toe te steken indien dit nodig moest zijn.

"Free boat to restaurant, use the flag."

Het eiland Mljet.

Het centrum van Dubrovnik laat op de avond.


3. Split

Na hoofdstad Zagreb is Split de grootste stad van Kroatië. Toch vond ik dit qua drukte best meevallen. Het kleine oude stadscentrum is echt gezellig met zijn smalle straatjes en aan het Paleis van Diocletianus is het 's avonds leuk vertoeven. Meteen de eerste plek waar je zeker moet geweest zijn. Aangezien je jezelf ook onmiddellijk aan de kathedraal van Split bevindt, kan je deze bezoeken net voor de avond valt. Het is er een beetje teleurstellend klein vanbinnen, van buitenaf geeft ze namelijk de indruk wel groot te zijn. Het is vooral de combinatie van alle monumenten op korte ruimte die het zo mooi maken. Toch is het zeker wel de moeite om even binnen te lopen in de kathedraal. Koop een combi ticket met ook de Saint Domnius Bell Tower inbegrepen en je hebt het mooiste van Split alvast in je binnenzak zitten. Er is ook de optie om Jupiter's Temple te bezoeken in je combiticket, dit is een heel kleine 3e-eeuwse tempel met een Egyptische Sfinx. Niet meteen heel indrukwekkend maar de inkom hiervoor is verwaarloosbaar.

Op het plein van het paleis verzorgen een paar muzikanten de sfeer met hun viool, neem daar nog een drankje bij en je avond is zo gevuld.  

Het gezellige stadcentrum van Split met de kathedraal.

Als je houdt van eten of drinken op populaire locaties is de Riva zeker iets voor jou. Deze drukke en bekende wandelstraat, die vlak aan het water ligt tussen de palmbomen, heeft restaurantjes te over.

Op dag twee in Split kan je kiezen voor de Plaža Bačvice om lekker te bruinen. Ondiep water en proper strand, ideaal ook voor kinderen dus. Er zijn sproeiers om bij het verlaten van het strand het zand weg te spoelen, heel handig. Ben je meer van het avontuurlijke type? Dan raad ik je zeker aan om met je auto naar Omiš te rijden. Een klein dorpje ten zuiden van Split waar je kan raften, kajakken of een zipline nemen. De zipline is, verdeeld over acht lijnen, 2100m lang en echt de moeite waard. Koop je ticket op voorhand online en je beleeft enkele leuke uren een paar 100m boven de grond. Goed begeleid en voor alle leeftijden haalbaar. Ook mensen met hoogtevrees dienen zich hierover geen zorgen te maken, ik weet waarover ik spreek. ;)

In Omiš heb je ook één van de vele forten tegen een bergwand aan. Net zoals overal in Kroatië vragen ze voor elk fort een paar euro om dit te betreden. Of dit altijd terecht is, laat ik in het midden. 

Eens terug in Split aangekomen is een wandeling naar Park Šuma Marjan een absolute must. Dit park ligt bovenop een heuvel, je raadt het al, de driehonderd trappen moet je er dus bijnemen. Het uitzicht over de stad maakt dat je de trappen snel weer vergeet. Blijf hier zeker tot de zonsondergang, je hebt het perfecte zicht om de zon achter de bergen te zien verdwijnen.

Wondermooie zonsondergang bovenop Park Šuma Marjan.


4. Šibenik

Voor je afreist naar Šibenik raad ik een tussenstop aan bij St. Nicholas Beach. Een klein strand waar je met zekerheid aan de drukte ontsnapt. Je hebt hier een leuk padje naar een klein eiland met zicht op St. Nicholas Fortress. Van deze kant kan je het wel enkel langs buiten bezichtigen, een officieel bezoek verloopt via een boot vertrekkende vanuit Šibenik.

De pittoreske Kroatische stad ergens tussen Split en Zadar lijkt wel wat op de voorgaande steden die aan bod kwamen. Vervelen doet dit zeker niet, elke stad heeft zijn eigenheid en is toch weer de moeite om enkele dagen halt te houden. Doordat dit pareltje niet meteen grenst aan de volle zee vind je hier geen gigantische haven met grote cruise- of containerschepen. Perfect dus als uitvalsbasis voor allerhande activiteiten in de nabije omgeving of gewoon als tussenstop om een lange verplaatsing te overbruggen. Bezoek zeker de St. Jacobuskathedraal waar een vriendelijke dame je de juiste weg wijst.

Op een kleine 20 minuten rijden heb je de stad Vodice. Met Viator kan je vanuit deze stad een speedboottocht boeken naar Kornati. Een eilandengroep waar je verschillende stops maakt aan onbewoonde eilanden, een prachtig strand met helderblauwe zee en honderden meters hoge kliffen. Met wat geluk kan je ook enkele dolfijnen spotten.

St. Nicholas Beach met een houten paadje over het water.

Het pittoreske centrum van Šibenik.


5. Krka Nationaal park

Op slechts een kwartier rijden vanuit Šibenik bevindt zich het Krka Nationaal park. Dit wondermooie park is het gemakkelijkste te bereiken via de ingang in Lozovac. Het belangrijkste van je bezoek begint eigenlijk al voor je vertrekt; kom op tijd. Ben je om 8u bij de eerste bezoekers? Dan zal de rest van deze prachtige dag vredig en rustig verlopen. Paden en uitzichtpunten voor jou alleen, zalig. Om van de parking naar het startpunt te geraken kan je de bus nemen of kiezen voor een steile wandeling naar beneden. Mits goede schoenen vormt dat laatste geen enkel probleem. Neem je toch liever de bus, meld dit dan aan de ticketbalie. Skradinski Buk is het hoogtepunt van je wandeling in het eerste deel van het park. Het uitzicht is wondermooi, het pad er naartoe doet zeker niet onder. Via een houten padje over het water kronkel je tussen de bomen naar de beste plaatsjes die het Nationaal park te bieden heeft. Een voormiddag is zeker voldoende om alles gezien te hebben en wanneer alles goed gegaan is, wandel je het park uit als de toeristenbussen massaal toestromen. Een heerlijk gevoel.

Skradinski Buk

Vergis je niet, je bezoek aan Krka zit er nog niet op. Indien je met de auto bent, kan je eenvoudig naar het volgende punt rijden. Op de meeste websites is Roški Slap beschreven als the next best thing. Persoonlijk vond ik deze waterval serieus tegenvallen. Je ziet hem enkel van ver en na wat je zonet gezien hebt is dit peanuts. Het goede aan deze locatie is wel dat er een mooie maar zware wandeling is tegen een rotswand aan. Steek dus snel de baan over en volg de bordjes naar Oziđana pećina cave. De vele trappen leiden je naar meer dan 150m hoogte en brengen uiteraard een fraai uitzicht met zich mee. Eens boven aangekomen, kan je even afkoelen in een frisse grot midden in het berglandschap. Een bezoek aan de waterval is inbegrepen in je ticket (gooi deze dus zeker niet weg) en de rots is gratis te bezichtigen.

 

De 3de waterval die inbegrepen is in je ticket is Manojlovački slapovi. Op het eerste zicht lijkt ook dit wat tegenvallend te zijn. Je staat erg ver van de waterval af en dus zou je al snel weer aan vertrekken kunnen denken. Gelukkig heb je hier de mogelijkheid om helemaal naar beneden te wandelen en zo plots vlakbij deze waterval uit te komen. Ook de uitstekende rots die je links van de waterval ziet bij het uitzichtpunt is bereikbaar. Ook hier heb je best weer goede wandelschoenen aan, paden zijn steil en kunnen glad zijn.

Uitzicht vanop de rotswand.

Manojlovački slapovi

Tot slot raad ik iedereen aan om via Google Maps de rivier op de kaart te bekijken. Hierdoor ontdek je dat er nog vele andere watervallen zijn die je zonder ticket kan betreden en ook helemaal niet omgeven zijn door toeristen.

Zo kan ik Bilušića Buk zeker als één van de mooiste plaatsjes aanduiden. Laat je niet afschrikken door onverharde en smalle wegen hiernaartoe. Verkeer komt hier amper en behalve een treinoverweg zonder bareel heb je niets te vrezen. Je komt hier dus waarschijnlijk helemaal alleen toe. Aan de waterval zelf is het lekker fris, ideaal om te verkoelen na een warme dag. Let wel op, de stroming is hier redelijk sterk en dus raad ik af om in het water te springen. Geniet vooral van de waterval met rechts een ingestorte watermolen.

Bilušića Buk


6. Dugi Otok

Eén van de minder bekende plaatsen in Kroatië, daar hoort Dugi Otok zeker bij. Het is te bereiken met de boot vanuit Zadar. Kies wel voor een boot waarop je auto toegelaten is, het eiland is te uitgestrekt om met een ander vervoersmiddel te verkennen. In afwachting van onze boot verbleven wij een halve dag in Zadar.

Van alle steden die ik tot dan gezien had, de minst mooie. Dat betekent echter niet dat in Zadar niets te zien of te doen is. Zo is er Queen Jelena Madijevka Park, een mooi park gebouwd op de oude stadswallen en ook de Church of St. Donatus is een bezoekje waard. Verder is er het Sea Organ dat muziek produceert op het ritme van de golven en tot slot The Greeting to the Sun, een cirkel met fotovoltaïsche zonnepanelen die kleurrijk oplichten bij nacht. Hierover kan ik niets zeggen, wij waren 's avonds al op onze volgende bestemming.

Terug naar Dugi Otok dan. De ferry brengt je naar Brbinj, een dorpje centraal op het eiland. Van daaruit kan je dus alle kanten uit. Noordelijk heb je de vuurtoren Veli Rat. In tegenstelling tot wat ik eerder las, was deze toren niet te bezoeken toen wij er waren. In dezelfde omgeving heb je Beach Sakarun, een strand dat overal wordt aangeprezen als mooiste van het hele eiland. Wij vonden dit echter niet helemaal de waarheid, het is er mooi maar niet zo uitzonderlijk. Neem er de onvriendelijke man bij die geld vraagt voor iets wat op een parking lijkt en je hebt al snel betere plaatsen om van de zee te genieten. Enkele kilometers verderop vind je de oude militaire bunkers voor onderzeeërs, deze zijn zeker een stop waard.

Centraal op het eiland is er Brbinjšćica Bay. Een erg smalle en steile weg brengt je naar dit minieme strand. Enige rijvaardigheid is hier wel gewenst. Aangekomen bij dit strand kan je een kajak huren en hiermee de Golubinka Sea Cave betreden. Een beetje avontuur en ook heel erg mooi hier. Zeker één van de mooiere dingen op het eiland. De Dragon's Eye Sea Cave is vanop het strand te voet te bereiken na een kleine wandeling door het bos.

Wij beperkten ons tot dit deel van het eiland maar met nog een Nationaal park in het meest zuidelijke gedeelte kan je zeker nog een dag extra op avontuur trekken.

 

Tip: Dit eiland heeft beperkte mogelijkheden om boodschappen te doen. Als je hier laat aankomt, is het best om op voorhand ontbijt te voorzien. Winkelen kan in Sali, ten zuiden van het eiland.

Golubinka Sea Cave, te betreden met de kajak.


7. Maslenica

Ergens tussen Zadar en het Velebit gebergte vind je een klein havendorpje genaamd Maslenica. De ideale tussenstop richting de Plitvicemeren en the place to be voor de iets actievere reiziger. Een bungeejump vanop 56m hoogte van Maslenica Brigde of een bezoek aan een, niet door toeristen platgelopen, grot zullen je dan misschien wel aanspreken. De grot is fantastisch mooi en de gids doet er alles aan om je een aangename dag te laten beleven. In een klein groepje leidt hij je door smalle doorgangen en vertelt je over de geschiedenis van deze grot. Absolute aanrader. De gids is gemakkelijk persoonlijk bereikbaar, zijn nummer vind je op Google wanneer je 'Modrič cave' ingeeft. Regel je bezoek enkele dagen op voorhand omwille van het beperkte aantal bezoekers per dag die toegelaten worden.

Voor de bungeejump is het belangrijk te weten dat het seizoen zich half juni opent en je dus niet op elk moment van het jaar kan springen. Ook hier is enkele dagen vooraf contact opnemen geen overbodige luxe.


8. Plitvice Meren Nationaal park

Voor een mooie roadtrip door Kroatië hoef je eigenlijk maar één keer de kustlijn te verlaten. Het is voor het absolute hoogtepunt van je vakantie dus twijfel zeker niet over je bezoek.

Ongeveer 300km² groot maar gelukkig hoef je geen honderden kilometers af te leggen om het mooiste deel van het Nationaal park gezien te hebben. Zoals bijna overal, koop op voorhand je tickets en kies voor het vroegst mogelijke uur. Het bezorgt je alleszins enkele uren van rust in dit anders erg drukke park. De verschillende routes maken dat je al snel richting vijftien à twintig wandelkilometers kan gaan. Dan is hier en daar een pauze welgekomen en de vele bezienswaardigheden maken dat je hier best een hele dag voor uittrekt.

Dit is meteen het grootste verschil met het Krka Nationaal park dat veel compacter is. De vele kilometers hoeven je echter niet af te schrikken. Er zijn ook kortere wandelopties en door gebruik te maken van de overzetboot of het treintje kan je ook op verschillende plaatsen geraken zonder echt heel ver te wandelen.

 

Het bijzondere aan dit park is dat de zestien aanwezige meren allemaal op een verschillende hoogte liggen. Dit kan je perfect zien eens je door het park wandelt. Het verschil in hoogte tussen het eerste en het laatste meer is ongeveer 130m. De meren zijn opgedeeld in twee delen, de 'Upper Lakes'(12) en de 'Lower Lakes'(4). Het bovenste meer van de Lower Lakes bevat de hoogste waterval van het park. De Veliki slap is 78m hoog maar wat mij betreft zeker niet de mooiste plaats van het park. Ik raad wel aan om hier als eerste te passeren vanwege de enorme drukte later op de dag.

 

Voor de rest van het park heb je de mogelijkheid om via de verschillende pijlen het hele park te doorkruisen. Wij kozen er  echter voor om de tegenovergestelde routes te volgen. Hierdoor duurt het veel langer alvorens je in de drukte terecht komt en lijkt het alsof je in de eerste uren praktisch alleen in het park bent.

Neem zeker ook je eigen lunchpakket mee en voorzie voldoende water. Vanwege de mooie natuur een extra vermelding, neem, zoals altijd, je afval ook weer mee het park uit

Plitvice Meren NP


9. Pula

Op onze weg naar de laatste bestemming hielden we nog even halt in Rastoke. Een heel klein dorpje even verderop dat zich middenin tal van kleine watervallen en watermolens bevindt. De wagen kan gratis geparkeerd worden net buiten het dorp dus het is niet moeilijk om even te stoppen. De huisjes zijn er grotendeels opgebouwd uit hout waardoor je enkele decennia in het verleden lijkt te belanden.

 

Op naar Pula dan, een relatief lange trip waar je halfweg eventueel een tussenstop kan maken in Rijeka. Wegens tijdgebrek deden wij dit niet.

Pula ademt Romeinse geschiedenis. Uiteraard is het Amfitheater de exponent hiervan. Het is één van de best bewaarde amfitheaters ter wereld en zeker een bezoek waard. Vandaag doet de Pula Arena vooral dienst als concertgebouw. Tickets zijn gemakkelijk verkrijgbaar aan de inkom aangezien het hier zelfs eind juni niet echt geweldig druk wordt. Wil je toch geen risico nemen met onverwachte drukte? Koop dan je ticket online voor +- €10.

Verder heb je nog enkele oude Romeinse sites zoals de Tempel van AugustusLeuk om even te passeren maar voor de rest niet heel bijzonder.

Ook leuk zijn de gangen die zich onder bijna de gehele stad bevinden. Deze deden dienst als schuilplaats tijdens WO I en als opslagplaats voor munitie. Een deel van het gangenstelsel kan je bezoeken. De Zerostrasse zijn eerder kaal vanbinnen en hebben vooral hun waarde als je beschikt over voldoende inlevingsvermogen om de voorstelling te maken van het leven meer dan 100 jaar geleden.

Middenin deze gangen kan je met een lift het Fort Bourguignon bereiken. Deze 19de-eeuwse burcht werd voor en tijdens WO I in gebruik genomen om de stad te verdedigen. Je kan hier een korte wandeling maken langs de muren en een kleine toren middenin zorgt dat je ook een mooi uitzicht krijgt over Pula.

Het Amfitheater van Pula, één  van de weinige die zo goed bewaard gebleven is.

Ten zuiden van Pula bevindt zich het prachtige natuurgebied Kaap Kamenjak. Vlot bereikbaar met de wagen en zeker en vast de moeite om een dag door te brengen. Op sommige websites wordt beweerd dat je met de wagen beter niet binnenrijdt. Dit door de slechte onverharde wegen. Wij parkeerde dus zo dicht mogelijk bij de ingang (Parking Ulaz Rt Kamenjak) op een kiezelparking en konden het park gratis betreden. Achteraf bekeken reden er heel veel auto's het park binnen en waren de wegen best goed. Eerder typische wit Toscaanse grindpaden leiden je naar allerlei strandjes en kliffen vanwaar je in de zee kan springen.

De mooiste, maar ook meest bezochte, is zonder twijfel Beach Mala Kolumbarica. Op deze meest zuidelijke plaats in het park kan je vlakbij met de auto parkeren en enkele leuke sprongen in de zee wagen. Er is ook een unieke drinkgelegenheid genaamd 'Safari bar' die fantastisch mooi ingekleed is. Geniet van een drankje en ook zeker van de omgeving.

 

Tip: Het park is dusdanig groot dat een mountainbike geen overbodige luxe is indien je niet over een auto beschikt. Met de auto betaal je hier inkom, anders is de entrée gratis.

Kaap Kamenjak ten zuiden van Pula.


10. Accommodatie

Achteraf bekeken, in Dubrovnik was de kamer iets te ver uit het centrum. Het heuvelachtige karakter van de stad maakt dat je hier graag vlakbij de binnenstad zit. Voordeel was hier wel dat het erg rustig is. Ca' di Mamma is een mooie maar heel kleine kamer met beperkte ontbijt keuze. Geen eigen kook mogelijkheden in deze accommodatie. De parking voor de deur is ideaal.

Romantic Apartment in Center, de naam zegt het al. Mooi centraal gelegen appartement in Split met een leuke mezzanine en een keuken. Er is geen persoonlijk contact met de eigenaar. De sleutel uit een kastje halen bij aankomst en weer wegsteken wanneer je vertrekt. Hierdoor kan je kiezen hoe laat je exact toekomt. Geen gratis parking voor je wagen, in het drukke Split is het dan zoeken naar een plaats.

Pearl Stone Apartments in Šibenik is een klein appartement, mooi in het centrum. De trappen naar boven doen het slechtste vermoeden maar de kamers zijn wel mooi in orde. Het ontbijt vindt plaats in een aparte locatie 200m verderop, dat is een beetje vervelend. De opties zijn hier ook beperkt. Grote parkeergarage voor je auto is voorzien op wandelafstand.

Apartman Lapis op het eiland Dugi Otok is heel erg groot. Je kan hier parkeren met de auto en de eigenares ontvangt je super vriendelijk. Water drinken van de kraan is op eigen risico volgens de accommodatie zelf, hier kunnen ze zelf niets aan doen. Het eiland is wat het is. Mooi centraal gelegen waardoor je snel alle delen van Dugi Otok kan verkennen. Er is geen mogelijkheid ontbijt te nemen bij deze locatie.

In Maslenica is er het modern vernieuwde House Maruna. Vlak aan het water kan je hier mooi slapen en ook je auto parkeren. Onthaal door de vader van de eigenaars is moeilijk omwille van de taalbarrière. Ook hier is er geen optie om ontbijt te nemen.

Rond de Plitvice meren zijn er 100'den opties om te slapen. Ik koos voor Zrinka House. Echt een mooi complex dat uitgebaat wordt door een enthousiaste moeder en haar dochter. Grote kamers, lekker ontbijtbuffet en een grote parking zijn allemaal aanwezig. Je kan in de kamer geen eten maken, dat is soms een probleem in deze omgeving. Eet opties genoeg maar vaak niet de beste kwaliteit.

Het laatste logeeradres in Pula was Old City Romanitic Studios 1. Leuke locatie in het centrum maar toch rustig door de doodlopende straat waarin de studio zich bevindt. Geen keuken op je kamer maar in een stad is dat minder een probleem. Parking is voorzien op wandelafstand. Je hebt hier ook geen persoonlijk contact met de eigenaar. Dat gebeurd tegenwoordig minder en minder. Dunne, te kleine gordijn zorgt vroeg voor teveel licht in de kamer. Ontbijt is ook geen optie in deze studio.


11. Reisoverzicht

Voor mijn reis naar Kroatië koos ik na lang puzzelen voor volgend reisschema:

 

 

  1. Vlucht Rotterdam - Dubrovnik + Dubrovnik
  2. Dubrovnik + Lokrum
  3. Mljet
  4. Transfer Split + Split
  5. Omiš
  6. Split
  7. Transfer Šibenik + Šibenik
  8. Kornati
  9. Krka Nationaal park
  10. Transfer Zadar + Zadar + transfer Dugi Otok
  11. Dugi Otok
  12. Transfer Maslenica + Maslenica
  13. Maslenica + transfer Plitvice Meren Nationaal park
  14. Plitvice Meren Nationaal park
  15. Transfer Rastoke + Rastoke + transfer Pula
  16. Pula
  17. Pula + vlucht Pula - Rotterdam

 

Geen van de steden die we bezochten zijn van zodanige aard dat je er langer dan drie dagen zou moeten doorbrengen.

Kroatië leent zich dus perfect voor een roadtrip.